مبانی فقهی و حقوقی اعتبار شهادت زنان در اثبات دعاوی

ساخت وبلاگ

مبانی فقهی و حقوقی اعتبار شهادت زنان در اثبات دعاوی

مبانی فقهی و حقوقی اعتبار شهادت زنان در اثبات دعاویدسته: فقه و حقوق اسلامی
بازدید: 1 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 49 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 60

امروزه یكی از مسائل مهم و مورد توجه جامعه بین المللی، مسأله حفظ و رعایت حقوق زنان، مراعات تساوی حقوق زن و مرد و عدم تبعیض بر اساس جنسیت استاین تحقیق با فرمت ورد ، قابل ویرایش ، در 60 صفحه تهیه شده است

قیمت فایل فقط 7,900 تومان

خرید

مبانی فقهی و حقوقی اعتبار شهادت زنان در اثبات دعاوی

چكیده

امروزه یكی از مسائل مهم و مورد توجه جامعه بین المللی، مسأله حفظ و رعایت حقوق زنان، مراعات تساوی حقوق زن و مرد و عدم تبعیض بر اساس جنسیت است. این احساس مخصوصاً در بین بسیاری از زنان وجود دارد كه در طول تاریخ به آنها ستم رفته و حقوق و شأن انسانی آنها رعایت نشده است و حتی در دوران كنونی نیز با همه پیشرفت هایی كه نصیب زنان شده، باز هم در بسیاری از موارد شأن انسانی آنها رعایت نمی شود. معمول است كه وقتی از حقوق زنان بحث می شود، راجع به شهادت دادن آنها نیز سخن به میان می آید. البته شهادت جزء حقوق نیست و تكلیف محسوب می شود؛ گاهی اوقات همین عدم تفكیك حقوق و تكالیف باعث بروز سوء تعبیرهایی می شود كه در این مقاله به آنها اشاره می شود.

هدف از مقاله حاضر با یك مقدمه و مؤخره یادآوری این نكته است كه اولاً ـ جنسیت در خلقت باعث فضل و عدم فضل نمی شود؛ و ثانیاً ـ مراد از ارزش شهادت بیان نقش جنسیت در اعتبار شهادت نیست. یعنی این مسأله بررسی می شود كه آیا زن و مرد بودن تأثیری بر اعتبار شهادت دارد یا خیر؟ امروزه در مقررات اغلب كشورها شرط مرد بودن در زمره شرایط لازم برای اعتبار شهادت نیست، ولی در مقررات قانون جمهوری اسلامی ایران، تفاوت هایی در اعتبار شهادت زن، نسبت به شهادت مرد وجود دارد كه به بررسی آن می پردازیم.

برای اهل تحقیق كافی است كه بداند جامعه بشری قبل از اسلام چه طرز تفكری درباره زن داشته است، و شاید دیگر حاجت نباشد كه سیره نویسان و كتب تاریخ فصل جداگانه، یا كتابی مختص به عقاید امم و ملت ها در مورد زنان بنویسند. چرا كه خصال روحی و جهات وجودی هر امتی در لغت و آداب آن ملت تجلی می كند.

در هیچ تاریخ و نوشته ای قدیمی چیزی كه حكایت از احترام و اعتنا به شأن زن كند یافت نمی شود، مگر مختصری در تورات و در وصایای عیسی بن مریم (ع) كه بنابر آن باید به زنان ارفاق كرد و تسهیلاتی فراهم نمود.

بررسی واژه شهادت

الف ـ معنی لغوی شهادت

شهادت، در لغت معانی مختلفی دارد از جمله كلمه شهادت در لغت از فعل ثلاثی مجرد شهد، یشهد، شهوداً و شهاد گرفته شده است. گفته شده این كلمه اگر بدون حرف اضافه استعمال شود به معنای ادراك و حضور است و با حرف اضافه <<علی>> به معنای اخبار قاطع بوده و استعمال آن با حرف <<باء>> مانند <<شهد عند الحاكم لفلان علی فلان بكذا>>[2] به معنای ادای شهادت یا قسم است. معنای اخیر مترادف جمله حلف بكذا؛ <<قسم خورد به كذا>> است.[3]

الف ـ از منظر فقه

فقهای شیعه، شهادت را <<تكلیف>> دانسته، ادای شهادت را واجب شمرده اند (محقق حلی، 1372، ج4، ص138) و اجماع علما بر این است كه ادای شهادت واجب كفایی است[5] اما بعضی آن را واجب عینی دانسته اند (خویی، بی تا، ج 1، ص 139). عده ای در مقابل قول مشهور، قائل به تفصیل شده و فرموده اند <<در صورتی كه شاهد به تحمل شهادت فرا خوانده شده باشد، ادای آن واجب است، اما در صورتی كه از او برای تحمل شهادت، درخواست نشده باشد، ادای شهادت واجب نیست>> (نجفی، 1368، ج1، ص183).

ب ـ از منظر قانون

در قوانین جمهوری اسلامی ایران، هرگاه صحبت از شهادت و بینه است، بر احضار یا جلب شاهد نیز تأكید شده است. موارد ذیل به عنوان نمونه ذكر می گردد:

1ـ مواد قانون آیین دادرسی كیفری

نوع فایل: word

سایز:49.9 KB

تعداد صفحه:60

قیمت فایل فقط 7,900 تومان

خرید

برچسب ها : مبانی فقهی و حقوقی اعتبار شهادت زنان در اثبات دعاوی , دانلود مبانی فقهی و حقوقی اعتبار شهادت زنان در اثبات دعاوی , مبانی فقهی و حقوقی اعتبار شهادت زنان در اثبات دعاوی , مبانی فقهی و حقوقی , اعتبار شهادت زنان در اثبات دعاوی , معنی لغوی شهادت , تحقیق , جزوه , مقاله , پایان نامه , پروژه , دانلود تحقیق , دانلود جزوه , دانلود مقاله , دانلود پایان نامه , دانلود پروژه

ناب ترین پروژه های دانشجویی...
ما را در سایت ناب ترین پروژه های دانشجویی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 0projenab0 بازدید : 150 تاريخ : سه شنبه 5 بهمن 1395 ساعت: 4:14